Přesvědčovací metody: Manipulace

12.08.2010 16:16

 

Existuje řada minimálně morálnější zásad, jak přesvědčit druhého člověka, ale záměrně začínám touto kontroverzní technikou, protože stále více našich klientů nebo obchodních partnerů takovouto metodu využívá.

Manipulaci můžeme jako přesvědčovací metodu definovat jako snahu o působení na myšlení jiné osoby nebo skupiny. Podle této definice se nezdá, že by měla být tato metoda při jednání dvou slušných lidí nepřípustná, ale o její nebezpečnosti se dočtete na dalších řádcích. Když už jsem definoval pojem manipulace, je třeba také popsat člověka, který ji využívá, tedy osobu manipulátora. Manipulátor je ten, kdo se snaží jiné osoby přesvědčit o správnosti svých názorů, jednání nebo činů, které nejsou ostatním vlastní a v běžné situaci by takové myšlenky nebrali za své, respektive je přijali až po určité době. Problémem je, že si manipulovaná osoba neuvědomuje, že je s ní manipulováno, případně o tom ví, ale nedokáže se bránit.

Manipulátor je většinou schopný takového jednání, že zpočátku dokáže získat u lidí velké sympatie, je obratným řečníkem, dokáže „hrát na city“, je velmi charismatický a umí zapůsobit. Dokáže odhalit slabé stránky ostatních lidí a právě díky tomu získává velkou převahu.

Jak tedy manipulátora poznáme? Podle psycholožky Issabelle Nazare-Aga lze za manipulátora označit osobu, která disponuje minimálně deseti znaky:

  1. jedná se o egocentrického člověka, který zaměřuje pozornost jen sám na sebe
  2. přenáší odpovědnost ze sebe na druhé lidi
  3. často navozuje u svých obětí pocity viny
  4. nesděluje své požadavky zcela jasně
  5. jeho odpovědi jsou neurčité
  6. často mění své postoje podle situace nebo osoby, s níž komunikuje
  7. své potřeby zakrývá logickými důvody
  8. narozdíl od sebe požaduje u ostatních konstantní názory, dokonalost a pod.
  9. zpochybňuje kvalitu druhých, kritizuje je a hovoří o nich s despektem
  10. rád komunikuje nepřímo (přes někoho jiného nebo třeba mailem)
  11. podněcuje podezřívavost, aby mohl lépe panovat
  12. často dělá ze sebe oběť, aby ho ostatní litovali
  13. nereaguje na žádosti druhých, přestože tvrdí pravý opak
  14. využívá morálních zásad ostatních k tomu, aby naplnil své vlastní potřeby
  15. citově vydírá, ať už otevřeně či skrytě
  16. často mění téma uprostřed hovoru
  17. vyhýbá se pracovním schůzkám
  18. zaměřuje se na neznalost druhých a dává tak najevo svou převahu
  19. překrucuje výroky druhých
  20. závidí i velmi blízkým osobám
  21. nesnáší kritiku a dokáže popřít i nezpochybnitelná fakta
  22. nedbá na práva a potřeby druhých
  23. často vydává pokyny a nutí ostatní jednat na poslední chvíli
  24. ač jeho slovní projev zní logicky, jeho postoje nebo činy svědčí o opaku
  25. dává dary, lichotí a snaží se zalíbit
  26. v jeho přítomnosti se ostatní cítí nepříjemně a nesvobodně
  27. jde tvrdě za svým cílem na úkor druhých
  28. přiměje svou oběť k takovému jednání, kterého by se bez něho nejspíše nedopustila
  29. lidé, kteří ho znají, o něm hovoří i bez jeho přítomnosti
  30. lže

 

Přehlednou metodou při určení jednotlivých typů manipulantů je Shostromova typologie manipulace:

  1. Břečťan – tento typ velmi rád předstírá, že je na ostatních závislý, a proto na nich rád parazituje. Břečťan je většinou hypochondr, který neustále fňuká a stěžuje si na těžký osud.
  2. Diktátor – jedná se většinou o člověka, který má velkou autoritu, ať už v zaměstnání nebo třeba i v rodinném kruhu. Je velmi přísný a nekompromisní, ve své manipulaci se neustále odvolává na tradici a autoritu, přičemž nezřídka využívá naučených citátů.
  3. Drsňák – je člověk, který jde takřka „přes mrtvoly“, jeho manipulace spočívá v hrubosti, síle, agresivitě, je skálopevně přesvědčen pouze o své pravdě a nepřipouští žádné kompromisy, natož nějakou rozumnou diskusi. Ve svém jednání se nezdráhá ani přikročit k nadávkám či vyhrožování.
  4. Chudáček – typ chudáčka si maximálně zakládá na svém pocitu méněcennosti, ukazuje na své bolístky a zdůrazňuje své handicapy. Je ale velice důmyslný a svou hranou neschopností zakrývá svou neochotu nabídnout pomoc či řešení.
  5. Mafián – jedná se o podobný typ jako je drsňák, ale je trošku mírnější a nabízí zároveň svou ochranu. Velmi často můžeme potkat takové manipulátory například v politice, přičemž se tito lidé řídí heslem: „Kdo nejde se mnou, jde proti mně.“
  6. Obětavec – pokud mafiána potkáváme především v politice, typ obětavce můžeme hlavně nalézt v rodině, tento typ totiž většinou reprezentuje matka. Pro tyto osoby platí výrok, že „nehorší jsou nejhodnější lidé“.
  7. Opatrovatel – i zde platí, že se tento typ manipulátora objevuje v rodině, nejčastěji u autoritativních rodičů, kteří se neustále starají o druhé, ovšem často proti jejich vůli a často také o jejich „pomoc“ nikdo nestojí. Opatrovatel žije v představě, že pouze on sám nejlépe ví, co je pro toho druhého nejlepší, přičemž vůbec nerespektuje zájmy nebo názory těchto osob.
  8. Poslední spravedlivý – tento typ častěji reprezentují muži, kteří neustále kritizují všechno a všechny okolo a vyvolávají ve svém okolí pocit viny. Své chyby ale velkoryse přehlíží a nejsou schopni přijat kritiku ostatních.
  9. Počtář – počtář je člověk, který se řídí tím, co je pro něho v dané situaci nejvýhodnější. Nebývá však příliš ambiciózní a většinou je schopen jen plnění jednodušších úkolů.

 

Jak se bránit před manipulací?

Existuje pět základních pouček, jak se efektivně manipulaci ubránit:

  1. Rozeznat manipulaci a její nebezpečí – poznat, že je s námi manipulováno, je prvním krokem k tomu, abychom se dokázali ubránit. Důležité je si uvědomit, jaké nebezpečí nám v případě pasivního přijímání požadavků hrozí.
  2. Posilovat si své vlastní sebevědomí – nesmíme si myslet, že manipulátor je dokonalejší nebo chytřejší, ale naopak vědět, že jsme oba na stejné úrovni.
  3. Znát svá práva – nikdo nás přece nemůže přinutit dělat něco, co se nám nelíbí. Musíme velmi dobře znát hranici, kam až můžeme zajít.
  4. Dokázat odmítnout manipulátorovu žádost – říci „ne“ je v tomto případě mimořádně důležité. Pokud vůči manipulátorovi nemáme nějaké závazky z minula, neměli bychom se v případě použití „ne“ cítit provinile. Každý má právo na svůj názor.
  5. Naučit se postup, jak eliminovat jednotlivé manipulační techniky – k tomu by nám mohl pomoci předcházející text.
Zpět

Diskusní téma: Přesvědčovací metody: Manipulace

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.